Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.10.2022

Двоє закарпатців постануть перед судом за виправдовування збройної агресії рф

   

Відділ нагляду за додержанням законів органами СБУ та ДПСУ Закарпатської обласної прокуратури скерував до суду обвинувальні акти щодо двох чоловіків – мешканців Ужгорода та Міжгір’я – за фактами виправдовування збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України) та поширення матеріалів із такими закликами (ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Правоохоронці встановили, що обвинувачені були прихильниками ідеології «русского мира» та публічно висловлювали свою підтримку діям держави-агресора. Зокрема, житель Міжгір’я відкрито заявляв про свої наміри перейти на бік ворога у разі його мобілізації до лав ЗСУ та здійснювати розстріли українських військових.

Інший фігурант здійснював протиправну діяльність за допомогою однієї із соціальних мереж, доступ до якої в Україні заборонений. Там він розповсюджував матеріали, де йшлося, що нібито українська армія обстрілює мирне населення в Ізюмі, а окупація рф частини території України висвітлювалася як «звільнення від націоналістів». Поширював і висловлювання, спрямовані на глорифікацію осіб, які беруть участь у збройній агресії проти нашої держави, зокрема на боці окупаційної влади.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області. Обвинувальні акти скеровано до Міжгірського районного та Ужгородського міськрайонного судів для подальшого розгляду.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1053