Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2022

Під варту без застави – прокуратура домоглася найсуворішого запобіжного заходу для усіх 13 затриманих членів масштабного наркоугруповання

   

Прокурори у суді довели необхідність тримання під вартою без можливості внесення застави усіх 13 осіб, яких днями затримали за підозрою у причетності до діяльності злочинної організації. Вона  займалася виготовленням особливо небезпечних психотропів PVP і розповсюдженням їх по Україні.

Серед затриманих – закарпатець, кияни та мешканець Київської області, а також жителі Одещини, Житомира, Львівської, Дніпропетровської та Миколаївської областей. Їх затримали за місцями проживання та доставили на Закарпаття для обрання запобіжних заходів. Надалі всі вони утримуватимуться в ДУ «Закарпатська УВП (№ 9)».

Дії восьми осіб кваліфіковано за ч.ч. 1, 2 ст. 255 КК України, а також за ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 317 КК України, що вчинені у складі злочинної організації. Решті громадян повідомлено про підозру у злочині, передбаченому ч. 3 ст. 307 КК України. Водночас зауважимо, що в межах кримінального провадження загалом про підозру повідомлено 16 особам. Вживаються заходи для встановлення й інших учасників злочинної діяльності.

Як ми вже повідомляли, за матеріалами Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ було викрито діяльність підпільної нарколабораторії на території Ужгородського району. Виготовлені там психотропи розсилали в різні куточки України, а координація щодо їх збуту велася через спеціально створений Telegram-канал.

Частина ділків працювала над забезпеченням товаром учасників наркоугруповання, інші ж виконували роль дилерів та збували «товар» роздрібним покупцям. У фігурантів правоохоронці провели понад пів сотні обшуків у 10 областях України. Знайшли та вилучили близько 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, прекурсори – сировину для виготовлення PVP – вагою понад 2 т, транспортні засоби, устаткування для підпільної лабораторії та фасувальні пакети для відправки готових речовин, готівкові кошти, чорнові записи, телефони та банківські картки.

Вартість вилучених заборонених речовин на «чорному ринку» становить понад 45 млн грн.

Наразі триває досудове розслідування. За процесуального керівництва Ужгородської окружної та Закарпатської обласної прокуратур його здійснюють слідчі Нацполіції Закарпаття. Оперативний супровід забезпечує Департамент стратегічних розслідувань НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1294