Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2022

Активізацію боротьби з лісопорушеннями правоохоронці Закарпаття обговорили на засіданні робочої групи в обласній прокуратурі

   

Задля координації зусиль щодо протидії злочинності у сфері охорони довкілля представники правоохоронних органів краю зібралися на засідання міжвідомчої робочої групи. До неї залучені як представники Закарпатської обласної прокуратури, зокрема її Спеціалізованої екологічної прокуратури, так і обласних управлінь Нацполіції, СБУ, Управління стратегічних розслідувань в області, Чопського та Мукачівського прикордонних загонів ДПСУ, ДБР та патрульної поліції. Саме спільна робота усіх відомств дає можливість ефективно боротися з екологічними правопорушеннями.

Варто зазначити, що протягом року виявлено на майже 20% більше фактів незаконних рубок, ніж торік. Про це свідчать внесені до ЄРДР відомості про 143 кримінальні правопорушення за ст. 246 КК України. Попри це, на засіданні робочої групи було обговорено шляхи активізації роботи з виявлення таких злочинів, знешкодження корупційних схем при реалізації деревини за заниженими цінами тощо.

Зокрема, вирішено створити мобільні рейдові групи, які працюватимуть задля своєчасного виявлення правопорушень у сфері охорони лісових ресурсів. А для того, аби ефективним було і їх розслідування учасники заходу запланували провести і спільні навчання з залученням відповідних експертів.

Збереження лісу в умовах війни та систематичних уражень об’єктів енергетичної інфраструктури набуло стратегічно важливого значення. Саме тому зараз значна увага зосереджена на припиненні незаконної діяльності лісопереробних підприємств і фізичних осіб, які займаються тіньовою реалізацією деревини сумнівного походження.

Під пильною увагою постійно знаходиться і діяльність посадовців лісогосподарських підприємств. Лише за даними проваджень, які стосуються працівників лісоохорони та цьогоріч скеровані до суду, встановлено більше 20 млн грн збитків, завданих державі діями обвинувачених. Припинення таких зловживань і відшкодування збитків – це також ті завдання, які є пріоритетними зараз для працівників правоохоронних органів.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1324