Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.01.2023

Схема підробки медичних документів і незаконного переправлення військовозобов’язаних, за якою виїхало більше 20 осіб – на Закарпатті судитимуть організовану групу

   

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо трьох учасників організованої групи за фактами організації каналу масової незаконної міграції військовозобов’язаних за кордон та підроблення офіційних документів (ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 28 ч.ч. 1, 3 ст. 358 КК України).

За даними слідства, схему незаконного перетину кордону військовозобов’язаними чоловіками організував директор товариства з Ужгорода. До протиправної діяльності він залучив свого сина та співробітницю військово-лікарської комісії. У складі організованої групи вони виготовляли фейкові висновки спеціалістів медустанов інших областей про нібито наявні у «клієнтів» хвороби, які несумісні з проходженням військової служби.

У подальшому підроблену медичну документацію громадяни надавали при проходженні військово-лікарської комісії. У РТЦК та СП вони одержували довідки про непридатність до військової служби, з якими надалі безперешкодно перетинали кордон. Правоохоронці задокументували, що протягом квітня-червня 2022 року таким чином до Угорщини та Словаччини виїхало більше 20 військовозобов’язаних чоловіків.

Організатора викрили в середині червня на одержанні чергової оплати – 11 тисяч доларів та 18 500 грн – від громадянина, що також планував виїхати з України таким чином. Тоді фігуранту обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення майже 1 млн грн застави.

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ Нацполіції в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 943