Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.04.2023

На Ужгородщині ліквідували схеми зловживань із бюджетними коштами: одну особу судитимуть, двом - повідомлено про підозру

   

За процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури протягом минулого місяця у двох кримінальних провадженнях, які стосуються зловживань із бюджетними коштами, фігурантам було повідомлено про підозру, а ще в одному – завершено досудове розслідування.

Через службову недбалість (ч. 1 ст. 367 КК України) перед судом постане співробітниця Закарпатського обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту МОН. Відповідаючи за фінансову діяльність підрозділу, обвинувачена неналежно виконувала свої службові обов’язки, чим завдала шкоду державним інтересам.

Обласне відділення Комітету, будучи орендарем СК «Юність» в Ужгороді, укладало договори суборенди з підприємцями чи товариствами на користування приміщеннями спорткомплексу. При цьому громадянка протягом 2020-2021 років систематично занижувала розмір орендної плати при її нарахуванні, через що обласний бюджет недоотримав майже 184 тис. грн.

Підозру у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, одержав і підприємець із Перечина (ч. 2 ст. 367 КК України). Він був залучений як інженер з технічного нагляду при реконструкції одного з відділень місцевої лікарні. За процесуального керівництва Перечинського відділу Ужгородської окружної прокуратури було викрито факт зловживань при здійсненні робіт на об’єкті, що призвели до фінансових збитків.

Підозрюваний не забезпечив належну перевірку якості та обсягу виконаних робіт, однак підписав будівельну документацію з внесеними туди недостовірними даними. Внаслідок протиправних дій із місцевого бюджету підряднику незаконно перераховано майже 429 тис. грн за те, що фактично не було зроблено.

Факт вчинення неправомірних дій Перечинський відділ Ужгородської окружної прокуратури зафіксував і під час будівництва кладовища на Ужгородщині. Директору підрядного підприємства повідомили про підозру у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем та підробленні офіційних документів (ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).

Службовець видав фальсифіковані акт і довідку, які містили неправдиві дані щодо виконаних робіт, зокрема і про їх вартість. На підставі підроблених документів замовник здійснив оплату на рахунок підприємства, а підозрюваний безпідставно заволодів коштами з державного та місцевого бюджетів на суму майже 223 тис. грн.

Наразі у кримінальних провадженнях, де особам повідомлено про підозру, триває досудове розслідування для встановлення усіх деталей злочинів. А розгляд провадження щодо службової особи Закарпатського обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту МОН здійснює Ужгородський міськрайонний суд.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 746