Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.04.2023

Протидія торгівлі наркотиками та психотропами на Закарпатті: одного чоловіка засуджено до понад 6 років за ґратами, ще троє відповідатимуть за злочини перед судом

   

Від початку року на Закарпатті зафіксовано вже більше двох сотень кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, психотропів, їх аналогів або прекурсорів. На протидію цьому правоохоронці звертають особливу увагу. Так, за останній період у Мукачеві місцевого наркоторговця засудили до понад 6 років ув’язнення, а обвинувальні акти щодо двох жителів Тячівщини та ще одного мукачівця за фактами збуту заборонених речовин скерували на розгляд суду.

На підставі угоди про визнання винуватості, укладеної з прокурором Мукачівської окружної прокуратури, 26-річного мешканця районного центру засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі та конфіскації майна за злочин, передбачений ч. 2 ст. 307 КК України. Встановлено факти збуту чоловіком метамфетаміну, канабісу та PVP. Крім того, вдома він зберігав вже розфасовані наркотики та психотропи, готові до продажу клієнтам. Зафіксовано, що протиправну діяльність він здійснював протягом 2021-2022 років. Наразі чоловік під вартою, там він перебуватиме до вступу вироку в законну силу.

За збут амфетаміну та канабісу (ч. 2 ст. 307 КК України) судитимуть ще одного мешканця Мукачева. За даними Мукачівської окружної прокуратури, протиправну діяльність він здійснював за місцем свого проживання, а коли правоохоронці застали його «на гарячому» – перебував у стані наркотичного сп’яніння. У травні минулого року чоловіка засудили до громадських робіт за незаконне поводження зі зброєю (ч. 2 ст. 263 КК України), а вже у вересні чоловіка викрили на наркозлочині.

Вдома збували громадянам канабіс та метамфетамін і двоє жителів Тячівського району. Так, мешканець с. Біла Церква попередньо купував наркотик, розфасовував і за грошові кошти збував місцевому населенню (ч. 2 ст. 307 КК України). Такі факти розповсюдження задокументовано за процесуального керівництва Тячівської окружної прокуратури на початку цього року. Тоді ж проведено санкціонований обшук житла фігуранта, під час якого виявлено частину готового до збуту «товару», а його власник і сам перебував під впливом наркотиків.

А жителя смт. Тересва обвинувачують не лише у розповсюдженні психотропів (ч.ч. 1, 2 ст. 307 КК України), а й в організації та утриманні місця для їх незаконного вживання (ч. 1 ст. 317 КК України). Він збував громадянам метамфетамін та одразу ж надавав підсобне приміщення для його вживання. Його протиправну діяльність також було припинено взимку цього року за процесуального керівництва Тячівської окружної прокуратури.

Обвинувальні акти щодо вказаних трьох закарпатців скеровано на розгляд судів області. Їм може загрожувати до 10 років позбавлення волі та конфіскація усього належного майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 857