Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.04.2023

На Закарпатті судитимуть очільницю міжрайонної МСЕК за систематичне одержання хабарів

   

Ужгородська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо очільниці одного з центрів медико-соціальної експертизи в області за фактами систематичного одержання неправомірної вигоди та внесення неправдивих відомостей до офіційних документів (ч. 3 ст. 368, ч. 1 ст. 366 КК України).

Правоохоронці встановили, що жінка налагодила схему незаконного отримання грошових коштів від пацієнтів, які зверталися до медустанови для встановлення їм групи інвалідності. Від наявності в них цих документів залежало, зокрема, і те, чи одержуватимуть вони соціальні виплати. Усвідомлюючи це, керівниця ставила закарпатців у безвихідне положення, тож за її позитивне рішення вони були змушені надати хабар.

Задокументовано близько десятка таких випадків одержання обвинуваченою неправомірної вигоди. Її сума в середньому становила 500 доларів США з особи. Загалом встановлено, що голова МСЕК неправомірно одержала 2700 доларів США та 20 500 грн.

Протиправну діяльність жінки викрили в грудні 2022 року. Тоді також встановили, що у змові з ужгородцем жінка повинна була виготовити для військовозобов’язаного довідку медико-соціальної експертної комісії, яка засвідчувала групу інвалідності. Раніше, до зміни в законодавстві, на їх підставі чоловіки могли безперешкодно перетинати кордон в умовах воєнного стану.

Досудове розслідування слідчі Ужгородського райуправління поліції із залученням відділу міграційної поліції ГУНП в Закарпатській області та Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1034