Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.04.2023

Будинок правління Ужанського комітату повинен бути в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України – апеляційний суд підтримав позицію прокуратури щодо збереження культурної пам’ятки

   

Ужгородська окружна прокуратура продовжує працювати над збереженням історичних і культурних пам’яток у місті. Зокрема, триває робота над забезпеченням умов для внесення Будинку правління Ужанського комітату, що на пл. Жупанатській, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Так, Восьмий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію прокурора та залишив в силі рішення суду першої інстанції. Воно зобов’язує виконавчий комітет Ужгородської міської ради виготовити облікову документацію та подати пропозиції органу охорони культурної спадщини вищого рівня про занесення об’єкта до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це забезпечить його належний захист, догляд та збереження відповідною територіальною громадою.

Цим же рішенням визнано бездіяльність органу, наслідком якої є те, що будівлю колишнього жупанату, де зараз розташований Закарпатський обласний художній музей ім. Йосипа Бокшая, досі не внесли до згаданого реєстру.

Боротьба за збереження пам’ятки триває з 2021 року, відколи прокуратура вперше звернулася з позовом до суду. Наразі рішення суду апеляційної інстанції набрало законної сили.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 677