Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.04.2023

На Закарпатті судитимуть настоятеля одного з храмів УПЦ МП за розпалювання релігійної ворожнечі

   

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо настоятеля одного з соборів в Ужгороді за фактом умисних дій, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України).

За інформацією слідства, протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ. Відеозаписи проповідей транслювалися масовій аудиторії, поширювались на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Протягом тривалого часу це формувало нетерпиме та вороже ставлення у суспільстві, ображало релігійні почуття громадян. Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи «безбожниками» та «блудниками мертвецями», а саму церкву ототожнював з «пустим безблагодатним підвалом з павуками», «конфесією мерців», «заблудшою релігією».

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з «втратою Господа», а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання «фальшивої бумажки» та «безумство кучки не православних людей».

Таким чином встановлено, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні та пропагуючи релігійну винятковість УПЦ МП.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу Управління СБУ в Закарпатській області. Наразі обвинувальний акт скеровано до Ужгородського міськрайонного суду.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1017