Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.05.2023

Обладнали на Закарпатті підпільну нарколабораторію із міжрегіональною мережею збуту – судитимуть членів злочинної організації

   

За процесуального керівництва прокурорів Ужгородської окружної прокуратури та Закарпатської обласної прокуратури до суду направлено обвинувальний акт щодо злочинної організації, члени якої займалися незаконним виготовленням особливо небезпечного психотропу – PVP – та налагодили канал його розповсюдження по Україні.

Під час розслідування встановлено, що на території одного з населених пунктів Ужгородського району діяла підпільна нарколабораторія. Виготовлені там психотропи розсилали в різні куточки України, а координація щодо їх збуту велася через спеціально створений Telegram-канал. За причетність до злочину перед судом постануть 14 осіб, серед яких – жителі Закарпаття, Київщини, Житомира, Львівської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Частина ділків працювала над забезпеченням товаром учасників наркоугруповання, інші ж виконували роль дилерів та збували «товар» роздрібним покупцям. Викрили протиправну діяльність за матеріалами Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ.

До спецоперації з ліквідації злочинної діяльності були залучені більше 200 правоохоронців. Вони провели у фігурантів правоохоронці провели понад пів сотні обшуків у 10 областях України. Знайшли та вилучили близько 30 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, прекурсори – сировину для виготовлення PVP – вагою понад 2 т, транспортні засоби, устаткування для підпільної лабораторії та фасувальні пакети для відправки готових речовин, готівкові кошти, чорнові записи, телефони та банківські картки. Вартість вилучених заборонених речовин на «чорному ринку» становить понад 45 млн грн.

У межах кримінального провадження арештовано майно обвинувачених: 8 транспортних засобів, земельні ділянки, квартири та корпоративні права. До фігурантів було застосовано запобіжні заходи: усі вони, окрім 31-річного киянина, перебувають під вартою. Вказаному чоловіку суд змінив запобіжний захід на заставу, а в задоволенні апеляційної скарги прокурора на таке рішення у подальшому було відмовлено. Матеріали стосовно ще двох осіб виділили в окреме провадження.

Громадянам залежно від їхньої ролі та участі у протиправній діяльності інкриміновано створення злочинної організації та участь у ній, незаконне поводження зі зброєю, незаконне придбання, зберігання та перевезення прекурсорів, виготовлення, зберігання і транспортування наркотиків і психотропів без мети збуту або їх збут, організацію місця для незаконного виготовлення психотропів (ст. 255, ст. 263, ст. 307, ст. 309, ст. 311, ст. 317 КК України).

Досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ Нацполіції Закарпаття.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 974