Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.06.2023

Митники сприяли ухиленню від сплати майже 4 млн грн податків – на Закарпатті у зловживанні службовим становищем підозрюють двох осіб

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури двом державним інспекторам митного поста «Мукачево» повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

За даними слідства, посадовцям інкримінують причетність до тіньової оборудки з ухилення від сплати митних платежів. Встановлено чотири випадки незаконного відкликання електронних митних декларацій, що дало змогу в подальшому застосувати преференції та оформити товари без сплати суб’єктами господарювання податків до держбюджету. Загальна сума збитків склала майже 4 млн грн.

Попри наявні дані про те, що вантажі завезли в Україну до 01.04.2022, тобто до вступу в дію норм законодавства щодо пільгового розмитнення, підозрювані проігнорували явні ознаки порушення митних правил і не склали відповідні протоколи. Замість відмови в оформленні електронних митних декларацій, митники задовільнили заяви власника вантажу про їх відкликання. Це дало змогу змінити митний режим на «реекспорт» і повторно ввезти товар в Україну вже у пільговий період.

Подальше досудове розслідування здійснює Шостий слідчий відділ ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, спільно з оперативниками ДБР. До суду подано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів і відсторонення від займаних посад. Встановлюють також інших посадових осіб, що можуть бути причетними до вказаної протиправної діяльності.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 747