Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.03.2013

ЩО НАМ РОБИТИ З КОРУПЦІЄЮ? Про це розмова із прокурором Закарпатської області державним радником юстиції ІІІ класу Анатолієм ПЕТРУНЕЮ

Право

 
 
Із досьє «Голосу України»
Анатолій Петруня народився 9 травня 1965 року в селі Нововікторівка Добровеличківського району Кіровоградської області. Закінчив юридичний факультет Київського університету імені Т. Шевченка. Трудову діяльність розпочав 13 серпня 1990 року в Залізничній транспортній прокуратурі міста Львова. Працював в органах прокуратури Закарпатської області, Генеральній прокуратурі України. 
З квітня 2010-го — прокурор Закарпатської області. 
Нагороджений нагрудним знаком «Почесний працівник прокуратури України». 
Заслужений юрист України. Виховує двох синів.
Люди почали сміливіше заявляти про факти хабарництва
— Отже, що нам робити з корупцією? Бо вже публічно визнається, що вона становить загрозу національній безпеці держави...
— Однією з найгостріших проблем, яка підриває віру суспільства в демократичність державних процесів та завдає шкоди інтересам держави і громадянина, є корупція. 
Президент України поставив перед правоохоронцями завдання: радикальне подолання корупції.
Сьогодні в державі та суспільстві створюється новий підхід до боротьби з корупцією. Це потребує чіткої взаємодії та координації не тільки правоохоронних органів, а й усіх гілок влади. І першочергова роль у цьому надважливому процесі належить органам прокуратури.
Основне завдання Генерального прокурора України Віктора Пшонки — скоординувати зусилля і право-
охоронців, і органів виконавчої влади й місцевого самоврядування в боротьбі з корупцією, забезпечити ефективний прокурорський нагляд.
— Начебто з коруп-цією борються всі — від фінінспекції, міліції до податкової й СБУ, — а її ніяк не можуть здолати хоча б в окремо взятій невеликій області. Чому?
— Не менш важливою є економічна складова життя суспільства, від якої значною мірою залежить успіх у сфері боротьби з корупцією.
Нових підходів потребує й довірлива співпраця правоохоронців із населенням. Приємно констатувати, що останнім часом люди почали сміливіше заявляти про факти хабарництва. Тому й виявляти факти корупції стали частіше у всіх сферах: освіті, медицині, правоохоронних і контролюючих органах. Лише за місяць-другий за хабар у тисячу євро затримано директора Державного архіву в Закарпатській області. За сприяння у приватизації земельної ділянки в центрі обласного центру також затримано за хабар у п’ять тисяч доларів депутата Ужгородської міськради. А директора Мукачівського професійно-аграрного ліцею — за поселення бригади будівельників у відомчий гуртожиток за 4200 гривень...
Дуже важливо систематично оприлюднювати у засобах масової інформації результати перевірок у відомствах, повідомлення про розпочаті кримінальні провадження щодо хабарників, роз’яснення найважливіших положень антикорупційного законодавства, результати судового розгляду.
Надто тонкі ці питання... Як конкретно й ефективно протидіяти корупції й хабарництву? Не раз ми розглядали на колегіях прокуратури області та координаційних нарадах ці питання. Прийнято узгоджені спільні заходи. Проте прокуратура принципово й вимогливо реагує на відсутність системи та наступальної позиції правоохоронців у припиненні й викоріненні корупційних правопорушень. Уже цього року направлено подання керівникам правоохоронних органів, уповноважених на боротьбу з цим злом, з вимогою всебічно активізувати викриття та вжиття заходів щодо притягнення винних до відповідальності.
Наголошу окремо: практично не діють органи, уповноважені здійснювати контроль за законодавством, якими взагалі не виявлено жодного злочину з ознаками корупції — складено лише один протокол стосовно працівника податкової служби...
Шукали зиск — отримали строк
— А які все-таки галузі економіки чи інші сфери суспільної діяльності найдужче вражено хабарництвом?
— Статистика стверджує: найбільше — у сфері охорони довкілля. Торік серед виявлених службовців, які вчинили адміністративні корупційні правопорушення в цій сфері, — 8 осіб, у системі освіти — 3, і по одній особі у сферах земельних правовідносин, бюджетній та охорони здоров’я. Якщо ж казати про кримінально карані корупційні діяння, то тут також лідирує сфера охорони довкілля — 7 осіб притягнуто до відповідальності. П’ятеро службовців у бюджетній сфері, 4 — у сфері земельних правовідносин і дві особи у сфері охорони здоров’я.
Закарпаття — край специфічний. І наведене ще не означає, що інші сфери та галузі економіки менш корумповані. Це, швидше, свідчить про неналежну роботу спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції щодо виявлення правопорушень, латентний (прихований) характер таких діянь та осіб, що їх вчиняють.
— «Підпали автомобілів правоохоронців, побиття суддів, адвокатів, напади на депутатів — це виклик усій правоохоронній системі області. Чи не здається вам, що це своєрідна помста «нових месників» саме за корупційні діяння?
— Насамперед — це зведення рахунків. Хоча можливо все... Але щоб робити такі висновки, потрібно встановити осіб, які вчинили ці кримінальні правопорушення та (під час досудового розслідування) з’ясувати фактичні обставини, мотиви і спрямованість їх умислу.
Проте нині доводиться констатувати невжиття в повному обсязі всіх заходів органами внутрішніх справ, на які законом покладено безпосередній обов’язок із розкриття й розслідування цих злочинів, встановлення осіб, які їх учинили... Прокуратура області проаналізувала ці питання та внесла подання начальнику обласної міліції з вимогою провести службову перевірку й притягти до відповідальності винних осіб (див. «Голос України» за 16 лютого ц. р. — Авт.).
— Протягом 2011-го та минулого року спіймано на хабарі декількох відомих посадовців. Але не чути про реакцію Феміди щодо них...
— Торік закарпатськими правоохоронцями порушено 37 кримінальних справ про корупційні злочини, в тому числі стосовно таких відомих посадовців, як заступник начальника управління — начальник відділу у справах біженців головного управління Державної міграційної служби в області. Він вимагав та одержав 16 тисяч гривень хабара від громадянина Сомалі.
Вироком Ужгородського міськрайонного суду в січні його засуджено до 5 років позбавлення волі.
Змінюють підходи щодо добору кадрів
— Серед тих держслужбовців, які носять погони, теж зустрічаються ласі до хабарів. Щоправда, останнім часом в області щось схоже «на публіку» якщо й виходило, то рідко...
— Статистика — річ уперта. І ось що зафіксовано: торік працівниками спецпідрозділу облуправління СБУ було затримано старшого слідчого Виноградівського райвідділу міліції та начальника відділення кримінальної міліції у справах дітей, які в січні 2012 року вимагали та одержали хабар у розмірі 2 500 доларів США. Вироком Виноградівського райсуду правоохоронців визнано винними та засуджено на 5 років з позбавленням права займати відповідні посади строком на 3 роки, з іспитовим терміном також на 3 роки.
Уже цього року до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з одержанням хабарів, працівниками органів внутрішніх справ райвідділів області (Перечинського та Мукачівського), а також начальника одного з відділів Державної податкової служби області. Нині триває досудове розслідування у цих провадженнях.
— Чи можете стверджувати, що такого явища, як «перевертні в погонах», серед працівників прокуратури, не існує?
— На жаль, такого сказати не може, напевно, жоден керівник правоохоронного органу. Але ми боремося з цим негативом. І від осіб, які дискредитують честь прокурорського мундира, будемо звільнятися. Як звільнилися торік від однієї із працівниць прокуратури району, яка була затримана під час одержання хабара. Прокуратурою області завершено досудове розслідування у кримінальній справі і цю особу засуджено...
Цій проблематиці надзвичайно багато уваги приділяє Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, саме тому в Генпрокуратурі створено Управління власної безпеки, в кожній регіональній прокуратурі введено посаду старшого прокурора з таких питань. У разі потреби проводяться службові розслідування чи перевірка. У прокуратурі області встановлено «телефон довіри». Окрім того, старший прокурор із питань внутрішньої безпеки здійснює прийом громадян. Закарпатці можуть інформувати про відомі їм факти корупційних дій або інші випадки негідної поведінки прокурорсько-слідчих працівників.
Наголошу також, що прокуратура змінила підходи щодо добору кадрів. А ще з усіма працівниками, насамперед із молодими спеціалістами, постійно ведеться профілактично-виховна робота. З тими, хто ганьбить честь прокурорського мундиру, розмова коротка!..
— Наскільки часто до прокуратури звертаються громадяни з приводу вимагання дати хабар?
— Упродовж минулого року (до 20 листопада) до органів прокуратури області надійшли 71 заява і повідомлення про одержання хабара. Загалом порушено 25 кримінальних справ.
 

Закарпатська область.
ФАКТ
 
Протягом 2011 року порушено 51 кримінальну справу про корупційні злочини, в тому числі стосовно відомих у регіоні посадовців. Зокрема, декана романо-германської філології УжНУ правоохоронці затримали під час одержання хабара від 10 студентів за успішне складання іспитів. Тоді декан отримала близько 30 тисяч гривень. Справа за цим фактом розглядається судом. Про це прес-служба прокуратури області повідомляла громадськість. Також ми інформували про затримання на хабарі (16 500 гривень) начальника територіального управління головтрансінспекції в області. У цій справі вже є вирок Ужгородського міськрайонного суду — винний отримав 5 років позбавлення волі.
 
ФАКТ
 
Торік за матеріалами спеціально уповноважених суб’єктів із боротьби з корупцією правоохоронними органами області розслідувано та скеровано до суду 38 кримінальних справ про такі злочини: із них 35 — органами прокуратури і 3 — слідчими УСБУ. До кримінальної відповідальності вже притягнуто 42 особи (39 — за прокурорськими справами і 3 — СБУ).
Із них: троє — держслужбовці 5—7 категорій, 10 — посадовці органів місцевого самоврядування, 6 — працівники органів внутрішніх справ, один митник, 15 — посадовці та службовці інших органів державної влади.
 
Розмову вів Василь НИТКА.
 
 

кількість переглядів: 76184