Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2015

Закарпатська прокуратура добивається повернення державі майже 158 га уздовж лінії кордону

            

Прокуратурою Закарпаття виявлено незаконне виділення 46 земельних ділянок загальною площею майже 158 га уздовж лінії кордону. За фактами виявлених порушень розпочато 3 кримінальні провадження, вживаються заходи представницького характеру щодо скасування незаконних актів та повернення земель у державну власність.

Враховуючи особливість географічного розташування Закарпатської області – наявність кордонів з чотирма європейськими країнами (Румунія, Угорщина, Словаччина та Польща) та притаманними прикордонному регіону проблемними рисами пов’язаними насамперед з нелегальною міграцією і контрабандою, органами прокуратури приділено підвищену увагу законності розпорядження та використання землями уздовж кордону.

Системний аналіз даних отриманих у ході прокурорського вивчення цих питань викрив, як порушення вимог закону кримінально-карного характеру, так і низку проблем, що потребують врегулювання органами державної влади.

Зокрема, прокурорами встановлено факти надання земельних ділянок прикордонної смуги вздовж лінії кордону у приватну власність та користування, що є грубим порушенням вимог ст. 84 Земельного кодексу України, ст. 3 Закону України «Про використання земель оборони», інших законодавчих та підзаконних нормативних актів. Так, Берегівським міжрайонним прокурором встановлено факти незаконної передачі у приватну власність 39 земельних ділянок в зоні облаштування і утримання інженерно-технічних споруд та огорож державного кордону площею понад 50 га.

На території Тячівського району приватній особі надано в оренду землі оборони площею понад 53 га. Подібні порушення виявлено також Ужгородським міжрайонним прокурором.

Унаслідок тривалої у часі бездіяльності службових осіб органів охорони державного кодону на сотні гектарів земель прикордонної смуги відсутні правовстановлюючі документи.


Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 654