Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.03.2024

Двох колаборантів із Херсонщини, обвинувачених у співпраці з окупаційною владою рф, затримали та взяли під варту

   

За клопотанням Закарпатської обласної прокуратури суд взяв під варту без права внести заставу двох жителів Херсонщини, обвинувачених у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Матеріали щодо них «заочно» розглядали в Ужгородському міськрайонному суді, адже фігуранти перебували у розшуку. Завдяки співпраці органів прокуратури та СБУ в Херсонській області обвинувачених знайшли та доправили на Закарпаття задля притягнення до кримінальної відповідальності.

За даними слідства, громадяни – 43-річна жінка та 53-річний чоловік – погодилися співпрацювати з окупаційною владою держави-агресора в червні 2022 року, після тимчасової окупації Херсону військовими рф.

Вони розпочали роботу у створеному на базі місцевої виправної колонії псевдоправоохоронному органі – «Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области». Обійняли там посади «молодших інспекторів» і повинні були контролювали додержання режиму утримання ув’язнених в установі.

У жовтні 2022 року, напередодні звільнення міста українськими військовими, окупанти змінили дислокацію незаконно створеної установи й перемістили її вглиб тимчасово окупованої Херсонщини. Там вони певний час переховувалися від правосуддя, однак згодом осіб затримали на підконтрольній Україні території.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 107