Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2024

Ошукали громадян країн ЄС на мільйони гривень – на Закарпатті затримано організатора та 18 учасників шахрайського call-центру

   

За процесуального керівництва прокурорів Ужгородської окружної та Закарпатської обласної прокуратури припинено протиправну діяльність call-центру, учасники якого шахрайським шляхом заволоділи коштами громадян країн ЄС.

Затримано організатора – 29-річного жителя Кривого Рогу – та 18 учасників, які є мешканцями Закарпаття. Їм інкримінують створення злочинної організації та участь у ній, а також вчинення в її складі шахрайства в особливо великих розмірах (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 190 КК України).

Чотирьом ключовим фігурантам – організатору, співорганізаторам та адміністратору call-центру обрали запобіжні заходи у вигляді безальтернативного тримання під вартою. Найближчим часом суд розгляне клопотання правоохоронців про арешт інших учасників.

За даними слідства, учасники організації в орендованому приміщенні створили так званий «сall-центр», забезпечили його комп'ютерною технікою з відповідним програмним забезпеченням та клієнтською базою.

«Працівники» центрів представлялися співробітниками банківських установ, вводили потерпілих в оману та одержували доступ до їх рахунків через програму віддаленого доступу. Після цього виводили кошти на підконтрольних їм осіб і отримували можливість розпоряджатися грошима на власний розсуд.

Наразі встановлено 17 потерпілих осіб, які є громадянами країн ЄС. Сума завданих їм збитків становить понад 13 млн грн. Водночас перевіряється інформація щодо інших осіб, які стали жертвами шахрайських дій підозрюваних. За оперативними даними, загальна сума матеріальної шкоди може становити близько 1 млн доларів США.

Днями правоохоронці провели близько 40 санкціонованих обшуків на території Ужгородського та Мукачівського районів на Закарпатті, а також в Дніпропетровській області. Вилучили сотні одиниць техніки, банківські картки, чорнові записи, готівку у сумі майже 50 тисяч доларів і 12 автомобілів.

Спецоперація із викриття злочину проведена прокурорами спільно зі слідчими Нацполіції Закарпаття та оперативниками Управління карного розшуку ГУНП в області, а також у співпраці з міжнародними партнерами.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 218