Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.05.2016

Керівник Ужгородської місцевої прокуратури Дмитро Кириленко: "Ми працюємо відкрито та прозоро, тому завджи готові до спілкування і співпраці із журналістами"

Відбулась прес-конференція керівника Ужгородської місцевої прокуратури Дмитра Кириленка, в ході якої він розповів про діяльність місцевої прокуратури та актуальні питання. У заході взяли участь представники ЗМІ та громадськості.

Дмитро Кириленко найперше подякував журналістам за плідну співпрацю. Окрім того, Кириленко представив своїх заступників: Івана Савка та Олесю Шерстяних.

 

За інформацією керівника місцевої прокуратури, за 4 місяці 2016 року рівень злочинності майже такий самий, як і в минулому році за аналогічний період. Так, за 2016 рік зареєстровано більше 1600 правопорушень, з яких розкрито лише 27 відсотків. Кількість кримінальних правопорушень на 10 тисяч населення Ужгородського становить майже 55%, а це 636 правопорушень.

 

У сфері запобігання і протидії корупції Ужгородською прокуратурою складено 3 протоколи, крім того, внесено 8 подань, 5 з яких розглянуто і троє осіб уже притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

 

Протягом 2016 року законної сили набрали 50 судових рішень на суму понад 25 млн. гривень, з яких виконано в повному обсязі на загальну суму 18 млн. гривень.

 

Упродовж 2016 року, завдяки належному здійсненню процесуального керівництва оперативними працівниками прокуратури, слідчими відділами поліції закінчено 1942 кримінальних проваджень.

 

Із числа закінчених направлено до суду з обвинувальним актом – 275 кримінальних проваджень, в тому числі з угодами про примирення – 36, з угодами про визнання винуватості – 21.

 

За результатами розгляду кримінальних проваджень в суді відсутні випадки ухвалення виправдувальних вироків.

 

 

Поруч з цим, за результатами нагляду за законністю проведення досудового розслідування Ужгородською місцевою прокуратурою скасовано 89 постанов про закриття кримінальних проваджень, дано 699 письмових вказівок слідчим та скеровано 9 листів до ГУНП в Закарпатській області щодо усунення виявлених порушень при здійсненні досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

 

Як повідомив Дмитро Павлович, у ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян за 2016 рік місцевою прокуратурою внесено 15 документів прокурорського реагування та скасовано 4 незаконних актів.

 

 

У сфері запобігання і протидії корупції Ужгородською місцевою прокуратурою складено 3 протоколи про адміністративні корупційні діяння за ч.ч.1, 2 ст. 172-7 КУпАП.

 

Крім цього, місцевою прокуратурою внесено 8 подань в порядку ст.65 Закону України «Про запобігання корупції», з яких 5 розглянуто, двоє осіб вже притягнуто до дисциплінарної відповідальності, 3 - перебувають на розгляді.

 

 

За результатами нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності місцевою прокуратурою перевірено 145 ОРС, скеровано доручення про проведення перевірки з метою усунення порушень закону. Також, скасовано 3 незаконні постанови і внесено 30 вказівок.

 

Протягом вказаного періоду прокурорами погоджено 102 клопотання слідчих про проведення НСРД, з яких 77 задоволено судом, 10 - відмовлено, прийнято 11 рішень про розсекречення. Заявлено 20 позовів на суму понад 17 млн. З них у  кримінальному судочинстві – 10 на суму 532 тис.грн. (про відшкодування шкоди заподіяної кримінальними правопорушеннями); у цивільному судочинстві – 10 на суму 16 млн. 579 тис.грн. (з питань захисту інтересів дітей - 3 на суму 136 тис. грн., у бюджетній сфері – 2 на суму 46 тис.грн.; у земельній сфері – 2 на суму 16 млн 438 тис.грн.).

 

 

Також, він зазначив, що упродовж поточного року задоволено – 24 позови на суму 18 млн 193 тис.грн., закрито у зв’язку з добровільним відшкодуванням – 4, на суму 11 тис.грн., знаходяться у провадженні суду 36 позовних заяв на суму 12 млн 698 тис.грн.

 

В рамках представницької функції прокуратурою розпочато 11 кримінальних проваджень: 5 – в сфері земельних відносин, 4- у бюджетній сфері і один - на захист прав громадян.

 

 

Протягом вказаного періоду набрало законної сили 50 судових рішень на суму понад 25 млн, з яких виконано в повному обсязі на загальну суму 18 млн. грн.

 

 

Відповів керівник Ужгородської місцевої прокуратури на усі питання, які цікавили журналістів. Зокрема, що стосується теми підпалів Дмитро Кириленко зазначив, що «на сьогоднішній день у нас зареєстровано 92 кримінальні провадження цієї категорії. Це мабуть одна з найболючіших проблем Ужгорода і дуже складна категорія злочинів. Досить важко правоохоронцям зібрати базу для роботи, тому що на місці зазвичай нічого немає, відбитків немає, собаки слід теж не можуть взяти. Однак, є напрацювання по окремих групах осіб, які можуть бути дотичні до цього», - пояснив Кириленко.

 

Наразі керівник місцевої прокуратури має власне бачення розслідування цих справ.«Моя думка, що у розкритті цих злочинів слід не йти по слідам, а працювати на випередження. От саме так ми зараз ці питання і вирішуємо. Є напрацювання і я думаю, що найближчим часом ми зможемо довести дотичність певних осіб до цих підпалів».

 

Дмитро Кириленко, розповів і про деталі справи щодо замінування ЗОШ №19 в Ужгороді під час складання ЗНО.

 

"Ми знаєм, хто це зробив і у проміжок часу до однієї доби буде оголошено підозру встановленій особі". Також прокурор пояснив, чому доволі швидко вдалося встановити особу причетну до цього інциденту, в той час, коли в інших подібних випадках осіб причетних до "замінувань" не знаходили.

 

"Оперативно спрацювали відповідні служби. До того ж, «замінування» 19-ї школи не відбувалося настільки професійно, як «замінування» інших інших будівель", – пояснив прокурор.

 

Наостанок керівник Ужгородської місцевої прокуратури запевнив журналістів, що «він абсолютно відкритий для преси та громадськості, працює прокуратура прозоро і тому наші двері відкриті і ми завжди готові до спілкування та співпраці».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

кількість переглядів: 486