Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.08.2016

До 10 років позбавлення волі загрожує закарпатцю, який публічно закликав до зміни меж території або державного кордону України

Прокуратурою Закарпатської області погоджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно закарпатця, який публічно закликав до вчинення дій, з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, тобто злочин, передбачений ч. 2 ст. 110 КК України.

Йдеться про кримінальне провадження, розслідування якого, під процесуальним керівництвом прокуратури області, розпочинав та завершував проводив слідчий відділ Управління СБ України в Закарпатській області.

Зокрема, 15 березня 2016 року, в м. Мукачево, біля меморіальної пам’ятки-обеліска жертвам угорської революції 1848-1849 років, під час проведення урочистого мітингу, присвяченого черговій річниці угорської революції, перед присутніми на мітингу громадянами, закарпатець публічно виступив із попередньо підготовленою промовою.

У вказаній промові, йшлося про необхідність, на думку закарпатця,  зміни адміністративно-територіального устрою країни, чоловік закликав до від’єднання території Закарпатської області від України, яка за його словами була незаконно до неї приєднана.

Окрім цього, він намагався розпалювати національну ворожнечу, наполягаючи на начебто   ворожому ставленні влади до корінного населення Закарпаття.

Згідно зазначеного висновку експерта, у вказаному виступі обвинуваченого містяться висловлювання, які за змістом є образливими, принижують національну честь та гідність українського народу і створюють негативний образ українців та держави Україна.

Нагадаємо, що санкція ч.2 ст.110 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
кількість переглядів: 2040