Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.12.2016

Відомості про вчинення правопорушень за заявами громадян реєструються, як і передбачено законодавством, не пізніше доби з моменту повідомлення

21 грудня 2016 року  на сторінках окремих інтренет-видань з’явилися публікації під заголовком «Закарпатська журналістка подала в суд на прокурора за невнесення в ЄРДР відомостей про злочин щодо ненадання інформації».

 

У вказаних публікаціях Л. Ступак стверджує, що за її заявою про вчинення злочину посадовими особами Свалявської міської ради не було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурором Закарпатської області.

Повідомляємо, що заява про вчинення  злочину надійшла від громадянки Л. Ступак до прокуратури області тільки 06.12.2016 і була негайно, у відповідності до п. п. 1 п. 2 Розділу 2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом ГПУ № 139 від 06.04.2016, п. 3.7 Інструкції про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах прокуратури України заяв, повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, затвердженої наказом ГПУ № 125 від 03.12.2012 та  ст. ст. 216, 218 КПК України скерована керівнику Мукачівської місцевої прокуратури для організації розгляду.

У результаті розгляду повідомлення про злочин 07.12.2016 (не пізніше доби) Свалявським відділенням поліції Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016070150000745 та розпочато розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ст. 171 ч. 1 КК України.

Про факт реєстрації кримінального провадження 07.12.2016 органом досудового розслідування письмово інформовано Л. Ступак.

Роз`яснюємо, що п. п. 1 п. 2 Розділу 2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом ГПУ № 139 від 06.04.2016 передбачено, що облік кримінальних правопорушень за заявами, повідомленнями, які надійшли прокурору або органу досудового розслідування, або виявленими з інших джерел обставинами, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, здійснюється Реєстратором за дорученням керівника прокуратури або органу досудового розслідування шляхом внесення до Реєстру відомостей, визначених частиною п’ятою статті 214 КПК України.

Водночас, п. 3.7 Інструкції про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах прокуратури України заяв, повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, затвердженої наказом ГПУ № 125 від 03.12.2012, передбачено, що за заявами, повідомленнями про вчинені кримінальні правопорушення, що не підслідні органам прокуратури, але надійшли на розгляд прокуратур обласного рівня чи Генеральної прокуратури України керівники структурних підрозділів апаратів організовують роботу щодо скерування їх відповідно до міських, районних, міжрайонних, районних у містах та прирівняних до них прокуратур, прокуратур обласного рівня за територіальною юрисдикцією.

Акцентуємо увагу, що прокуратура  діє виключно в межах чинного законодавства і на виконання вимог вищезазначених наказів Генеральної прокуратури України, а також з урахуванням положень ст. 216 КПК України (підслідність) та ст. 218 КПК України (місце проведення досудового розслідування).

Про зазначені обставини інформовано ужгородський міськрайонний суд на розгляді якого перебуває скарга Л. Ступак.

Одночасно, з метою упередження можливих інших публікацій вказаного автора, слід зазначити, що 07.12.2016 слідчими підрозділами територіальних органів поліції області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за чотирма іншими заявами Л. Ступак та розпочато по ним досудове розслідування. 

 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

Повідомлення Ступак про реєстрацію

Витяг

Супровідний про направлення звернення Ступак

 

кількість переглядів: 4803