Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.11.2021

Про домашнє насильство – простими словами: начальниця відділу обласної прокуратури поспілкувалася зі школярами Ужгорода

   

Щорічно в Україні в період з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства». У цей період особливу увагу звертають на проблеми в сім’ях і домашнє насильство, в яке вони виливаються, наголошують на протидії цьому явищу.

Як не боятися говорити про ці речі й вміти себе захистити – саме це днями обговорила начальниця відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Закарпатської обласної прокуратури Наталія Кузан на зустрічі з учнями 10-х класів Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів.

«Наша розмова торкнулася складної теми, але простими словами я пояснила дітям, як розпізнати насилля і куди у таких випадках звертатися. Не оминули й тему булінгу. Спілкування вийшло справді насиченим, адже підлітки жваво дискутували, запитували те, що їх цікавить», – поділилась Наталія Миколаївна.

Так як аудиторія складалася із підлітків віком 15 років, прокурор акцентувала увагу саме на протидії сексуальному насильству серед молоді. Наталія Миколаївна розповіла, що, за даними соціологічних досліджень, в Україні кожна п’ята дитина зазнала бодай однієї форми сексуального насильства. І у 70–80% цих випадків агресором є людина, яку дитина добре знає (близький родич, друзі родини, тренери тощо). Звучали й історії із практики роботи, коли за такі злочини до реальної міри покарання – позбавлення волі на 10 років – засуджено неповнолітню особу.

Протидія насильству у будь-яких його проявах, – те, на що прокуратура систематично звертає увагу. Лише за 10 місяців цього року за фактом саме домашнього насильства (ст. 126-1 КК України) зареєстровано 155 кримінальних проваджень, з яких більшість вже на розгляді в судах. У порівнянні з минулим роком в області, на жаль, збільшилась кількість злочинів, пов’язаних із насильством. За вказаний період таких зареєстрували 252 і слідство в 97% з них наразі завершене. Найчастіше потерпілими в таких злочинах стають жінки – це дві сотні за 2021 рік. Діти ж рідше – їх 15 із 255 потерпілих від злочинів, пов’язаних із насильством, загалом.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2212