Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.05.2024

Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною

   

Тячівська окружна прокуратура забезпечила реальне виконання рішення суду щодо необхідності Карпатському біосферному заповіднику вжити заходи для збереження пам‘ятки археології національного значення – печерної стоянки, розташованої в межах с. Велика Уголька на Тячівщині.

Ще в минулому році Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури та визнав протиправною бездіяльність заповідника, адже той самостійно не уклав із Департаментом культури Закарпатської ОВА охоронний договір на вказану пам‘ятку. Тож його зобов‘язали здійснити це і таке рішення суду набрало законної сили.

Варто зазначити, що укладення такого договору надає можливості для запобігання руйнуванню і знищенню пам‘ятки, а також сприятиме її збереженню як унікального джерела історії.

Відомо, що стоянку виявили у 1972 році, розташована вона на схилі гори. Історики вказують, що виникла вона 1,5 млн - 10 тис. років до нашої ери, і була першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам‘яного віку. Наразі ж з її допомогою можна вивчати, як жило населення краю у часи палеоліту.

Наразі прокуратура отримала підтвердження, що Карпатський біосферний заповідник, на території якого знаходиться пам’ятка, уклав охоронний договір. Рішення суду відтак вважається реально виконаним.

Тячівська окружна прокуратура і надалі продовжує працювати задля захисту інтересів держави у сфері дотримання законодавства України з питань охорони культурної спадщини.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 119