Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.03.2023

Збитки склали майже 50 млн грн: на Закарпатті екскерівництво банку підозрюють у багатомільйонній оборудці в складі ОЗГ

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури організованій групі у складі колишнього голови правління та п’яти посадовців банку, а також оцінювача майна як пособника повідомлено про підозру у зловживанні повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, та підробленні документів (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 358 КК України).

Як повідомив начальник відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю обласної прокуратури Ігор Коптєв, протягом майже 10 років діюче на той час керівництво банку систематично здійснювало фінансові махінації, матеріальна шкода від яких склала майже 50 млн грн. Таким чином було зменшено регулятивний капітал банку та погіршено фінансовий стан установи на цю суму.

Йдеться про видачу мільйонних кредитів, для погашення яких банк приймав заставне майно за завищеною вартістю. Її визначали залучені оцінювачі, у висновках яких ціна на потрібну для афери нерухомість перевищувала реальну, подекуди – у десятки разів. На підставі такої ж фіктивної оцінки банк набув у власність нерухоме майно за значно завищеною ціною.

Наразі триває робота над встановленням усіх причетних до злочину осіб. Вирішується питання щодо обрання семи підозрюваним громадянам запобіжних заходів. Зауважимо, що серед них діючим працівником банку є лише одна особа. До суду буде подане клопотання щодо її тимчасового відсторонення.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1109