Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.06.2023

Тримання під вартою з правом внести понад 5 млн грн застави за двох – запобіжний захід ужгородцям, підозрюваним у переправленні «ухилянтів»

   

За результатами розгляду клопотання, погодженого Ужгородською окружною прокуратурою, двом місцевим жителям обрали запобіжні заходи. Чоловіків підозрюють в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

Так, 48-річному ужгородцю обрано тримання під вартою з можливістю внесення 4 831 200 грн застави. У його спільника – аналогічний запобіжний захід, а розмір застави складає майже 215 тис. грн.

Щодо першого фігуранта на розгляді суду вже перебуває кримінальне провадження щодо незаконного переправлення військовозобов’язаних через кордон. Відомо, що ще в минулому році він налагодив незаконний бізнес на «ухилянтах», до якого залучив свого сина та співробітницю військово-лікарської комісії. Організовану групу ділків обвинувачують у причетності до виїзду в країни ЄС понад 20 осіб. Усі вони змогли перетнути кордон на підставі фальсифікованих медичних документів.

Після викриття у червні 2022 року ужгородець вийшов з-під варти, сплативши майже 1 млн грн застави. Наразі чоловіка та його спільника підозрюють у причетності до схожої схеми незаконного переправлення військовозобов’язаних.

За грошову винагороду у розмірі 10 тисяч доларів США вони обіцяли забезпечити «потрібний результат» медичного обстеження, на підставі якого «клієнта» визнавали непридатним для проходження служби та виключали з обліку. Після отримання фіктивних документів, які засвідчували це, чоловік міг виїжджати за межі України

Триває встановлення усіх обставин вказаного правопорушення. Його розслідування здійснюють слідчі Ужгородського районного управління поліції із залученням оперативників кримінальної поліції ГУ Нацполіції Закарпаття та Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 689