Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.07.2023

Миколаївського блогера, який формував мережу ворожих агентів і збирав розвіддані щодо ситуації на Закарпатті, судитимуть

   

Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо уродженця Миколаєва за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Встановлено, що обвинувачений у 2014 році виїхав до тимчасово окупованого Донецька та співпрацює й обмінюється інформацією з представниками зс рф. Проросійські погляди чоловік активно висловлює у власному блозі в одній із соцмереж. Зокрема там, серед своїх читачів, він шукав однодумців і готував агентурну мережу, яка б діяла в інтересах держави-агресора.

Вже під час дії в державі воєнного стану обвинувачений займався пошуком розвідданих щодо дислокації та пересування українських військ, зокрема і на території Закарпаття. Він намагався завербувати ужгородця до співпраці та переконував його надати інформацію щодо підприємств оборонного комплексу, дані про місцеву владу тощо.

Водночас блогер виступав і на підконтрольному російському телеканалі, позиціонуючи себе «координатором миколаївського підпілля». Він публічно підтвердив, що збирає дані у сфері оборони в інтересах рф, зокрема щодо діяльності центрів комплектування та соціальної підтримки Миколаївщини.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області. Так як чоловік наразі перебуває на тимчасово окупованих територіях України, здійснюються заходи для притягнення його до відповідальності.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 838