Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.08.2023

​​Пропонували уникнути призову та виїхати за кордон за $10 000 – в Ужгороді судитимуть двох чоловіків

   

Ужгородська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо двох місцевих жителів за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

У ході слідства встановлено, що чоловіки налагодили схему незаконного збагачення на «ухилянтах». Вони знаходили охочих уникнути призову на військову службу шляхом отримання документів, які нібито давали законне право виїзду за кордон.

За 10 тисяч доларів США обіцяли забезпечити потрібний результат проходження військово-лікарської комісії, на підставі якого «клієнта» визнавали непридатним для проходження служби та виключали з обліку. Відомо, що раніше вони встигли одержати від нього 180 тис. грн і 3500 доларів США як оплату за свої послуги.

У червні, після того, як за сприяння обвинувачених чоловік отримав фіктивні медичні документи, двох фігурантів затримали правоохоронці. Тоді 48-річного ужгородця взяли під варту з можливістю внесення 4 831 200 грн застави. Аналогічний запобіжний захід обрали і його спільнику, розмір застави для якого склав майже 215 тис. грн.

Щодо одного з ділків на розгляді суду вже перебуває кримінальне провадження щодо незаконного переправлення військовозобов’язаних через кордон. Ще в минулому році він налагодив незаконний бізнес на «ухилянтах», до якого залучив свого сина та співробітницю ВЛК. Вказану організовану групу обвинувачують у причетності до виїзду в країни ЄС понад 20 осіб, які змогли перетнути кордон на підставі фальсифікованих медичних документів.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Ужгородського районного управління поліції із залученням оперативників кримінальної поліції ГУ Нацполіції Закарпаття та Управління СБУ в Закарпатській області. Розгляд провадження відбувається в Ужгородському міськрайонному суді.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1431