Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.11.2023

Прокуратура на Мукачівщині захистила права дітей з числа ВПО на безкоштовне харчування в освітніх закладах

   

За позовом Мукачівської окружної прокуратури вдалося поновити права дітей з числа ВПО на безкоштовне харчування в освітніх закладах Чинадіївської територіальної громади.

Йдеться про 11-х дітей, які через війну змушені були покинути свої домівки та оселитися на Закарпатті. Двоє з них відвідують початкову школу на території громади, решта – дитсадки.

Було встановлено, що селищна рада, приймаючи сесійне рішення щодо осіб, яких звільнено від оплати харчування, не включила до цього переліку усі пільгові категорії дітей, визначені законодавством.

Поза увагою залишилися діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах (групах), діти з числа внутрішньо переміщених осіб, а також ті, що є членами сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України  чи ветеранів війни.

Через виявлені обставини прокуратура заявила позов до Закарпатського окружного адміністративного суду з вимогою до селищної ради вжити необхідних заходів, аби діти могли безперешкодно користуватися своїм правом на пільгове харчування у дитсадках і школах.

Суд повністю задовольнив позов окружної прокуратури, а нещодавно вдалося досягти реального вирішення ситуації: Чинадіївська селищна рада на сесійному засіданні внесла зміни до попереднього рішення та розширила перелік дітей, які можуть безоплатно харчуватися в освітніх закладах громади.

В умовах війни такий результат діяльності місцевих прокурорів на напрямку представництва допоміг не лише поновити права дітей вказаної категорії, які вже проживають у громаді, а й забезпечити дотримання їх у майбутньому. Адже через активні бойові дії в Україні кількість сімей ВПО на Закарпатті може зростати.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 905