Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.01.2024

На Тячівщині для збереження печерної стоянки доби палеоліту прокуратура зобов‘язала Карпатський біосферний заповідник укласти охоронний договір з ОВА

  

 

Тячівська окружна прокуратура системно поацює над захистом інтересів держави у сфері дотримання законодавства з питань охорони культурної спадщини. Зокрема, в минулому році вдалося через суд зобов‘язати Карпатський біосферний заповідник вжити заходи для збереження пам‘ятки археології національного значення - печерної стоянки, розташованої в межах с. Велика Уголька на Тячівщині. Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність заповідника, адже той самостійно не уклав із Департаментом культури Закарпатської ОВА охоронний договір на вказану пам‘ятку, і зобов‘язав його здійснити це.

Саме укладення такого договору надасть можливості для запобігання руйнуванню і знищенню пам‘ятки, а також сприятиме її збереженню як унікального джерела історії.

Варто зазначити, що стоянку виявили у 1972 році, розташована вона на схилі гори.

Історики вказують, що виникла вона 1,5 млн - 10 тис. років до нашої ери, і була першою на Закарпатті печерною стоянкою людей кам‘яного віку. Наразі ж з її допомогою можна вивчати, як жило населення краю у часи палеоліту. При проведенні археологічних досліджень цього місця вдалося виявити рештки вогнища, кілька десятків кам‘яних знарядь праці і наконечник списа. Рішення суду, яким позов окружної прокуратури задоволено в повному обсязі, набрало законної сили.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 591