Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.01.2024

Незаконне призначення і виплата пенсій громадянам: на Закарпатті судитимуть експрацівників обласного управління ПФУ та підприємицю

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальні акти щодо організованої групи з чотирьох осіб – трьох колишніх працівників ГУ Пенсійного фонду України в Закарпатській області та підприємиці з Тячівського району.

Їм інкримінують зловживання службовим становищем, підроблення офіційних документів та неодноразове отримання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище (ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 368 КК України). Залежно від ролі фігурантів у реалізації протиправного задуму, серед них виокремлено організаторку злочинів, пособників і виконавців.

За даними слідства, обвинувачені протягом 2021-2023 років налагодили схему незаконного призначення і виплати пенсій громадянам, які не мали необхідного страхового стажу та права на пенсію за віком. За неправомірну вигоду діючі на той час працівники підрозділу ПФУ, серед яких двоє – начальники відділів, формували необхідні для цього пакети документів.

Натомість підприємиця вносила фіктивні відомості у трудові книжки громадян про нібито отриманий раніше страховий стаж. При цьому використовувала наявні в неї офіційні бланки документів і печатки підприємств, які раніше функціонували на території Закарпаття, а наразі ліквідовані чи перебувають у стані ліквідації.

Правоохоронці встановили, що суми хабарів, які ділки просили за такі протиправні дії, сягали до близько 2000 доларів США.

У ході слідства накладено арешт на майно обвинувачених – житлові будники, земельні ділянки та транспортні засоби.

Досудове розслідування здійснювало ГУ Нацполіції в Закарпатській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ. Матеріали провадження скеровані на розгляд у Тячівський районний суд.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 554