Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2024

Впроваджували навчання на окупованих територіях за стандартами рф – повідомлено про підозру чотирьом громадянам

   

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури чотирьом громадянам повідомлено про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Йдеться про мешканців тимчасово окупованих Херсонської, Луганської та Запорізької областей. Досудове розслідування щодо них – заочне, адже наразі вони перебувають на захоплених військами рф територіях України.

Прокурори спільно зі слідчими Управління СБУ в Закарпатській області встановили, що громадяни – троє жінок і чоловік – перейшли на бік ворога та очолили навчальні заклади у населених пунктах, де проживали.

Так, колишній учитель біології Новозбур’ївського ліцею на Херсонщині став директором реорганізованої окупантами «Новозбурьевской школы №1 Голопристанского муниципального округа». Ще одна підозрювана, яка працювала вихователем у місцевому дитсадку, добровільно залишилася працювати директором у створеному представниками окупаційної влади «Новозбурьевском детском саду Малютка».

Натомість на Луганщині викладачка класу скрипки, яка працювала в Лисичанській музичній школі №2, також підтримала проросійські ідеї та в якості в.о. директора почала впроваджувати російські освітні стандарти в «музыкальной школе г. Лисичанска».

Ще одна підозрювана – мешканка Запорізької області – з квітня минулого року розпочала організацію навчального процесу, обійнявши псевдопосаду т.в.о. директора «Комплексной детско-юношеской спортивной школы» в смт Михайлівка.

За даними слідства, фігуранти організовували навчальний процес за зразками держави-окупанта. Вони запровадили викладання російською мовою, проводили пропагандистську діяльність та наголошували на ненависті до українських історико-культурних цінностей, а також вивозили з освітніх закладів українську символіку, замінюючи її російською. Крім того, псевдокерівники перереєстровували освітні заклади як юридичні особи рф.

Наразі щодо трьох осіб матеріали вже скеровані на розгляд суду, щодо однієї досудове розслідування триває.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 188