Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.04.2024

2000 доларів США хабаря за фіктивну інвалідність для уникнення призову – на Закарпатті судитимуть лікаря-члена ВЛК

   

Великоберезнянський відділ Ужгородської окружної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт щодо лікаря-психіатра одного з районних медичних закладів за фактом вимагання та одержання ним неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

У ході слідства встановлено, що медик, який входив до складу військово-лікарської комісії, вимагав хабар за «вирішення питання» щодо виготовлення військовозобов’язаному документів для отримання інвалідності. У подальшому це надавало змогу уникнути мобілізації.

Сума неправомірної вигоди становила 2000 доларів США.

Восени 2023 року лікар разом із авансом у розмірі половини від усієї суми коштів узяв медичні довідки чоловіка для «вивчення». Він запевнив, що оформить необхідні для відстрочки від мобілізації документи та надасть їх громадянину після сплати решти.

На початку січня цього року правоохоронці викрили та затримали фігуранта при одержанні неправомірної вигоди. Під час досудового розслідування його тимчасово відсторонили від займаної посади.

Наразі слідство завершене, його здійснювало Ужгородське райуправління поліції за оперативного супроводу обласного Управління СБУ та Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ.

Вказаний злочин карається позбавленням волі строком від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 89