Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.04.2024

Намагалися втекти за кордон, натомість поповнили держбюджет на $3800 і сплатять чималий штраф – на Берегівщині засудили двох чоловіків

   

Берегівська окружна прокуратура довела вину двох закарпатців у вчиненні корупційних правопорушень. Суд визнав їх винними за ч. 1 ст. 369 КК України (пропозиція службовій особі надати їй неправомірну вигоду).

За хабар військовозобов’язані чоловіки намагалися домовитися з прикордонниками Мукачівського загону, аби ті посприяли їм у безперешкодному виїзді з України. Йдеться про два випадки, що трапилися восени 2023 року.

Так, 32-річний житель Тячівщини через пункт пропуску «Вилок» спробував виїхати на територію ЄС. Отримавши напередодні дві відмови в перетині кордону, чоловік відважився втретє випробувати долю. Для більшої переконливості запропонував співробітнику Держприкордонслужби хабар, поклавши гроші в паспорт. Однак спроба виявилася невдалою, а за рішенням суду закарпатець ще й повинен сплатити 25 500 грн штрафу. Вирок щодо нього набрав законної сили.

Інший чоловік – 23-річний мешканець Берегівщини – намагався перетнути кордон з Угорщиною у пункті пропуску «Лужанка». Законних підстав він для цього не мав, однак сподівався «вирішити питання» за допомогою неправомірної вигоди. Така спроба була безуспішною і обернулася чоловіку штрафом у розмірі 42 500 грн.

Загальна сума хабарів, які пропонували закарпатці, склала 3800 доларів США. Наразі ці кошти конфісковані в дохід держави.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).

 

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

кількість переглядів: 90