Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.12.2023

Мобілізація по-новому в Україні: справи ухилянтів переглядають і саджають за ґрати

Раніше звільнених військовозобов'язаних суди почали відправляти до в'язниці.
В Україні запровадили кардинальні зміни для тих, хто ухилився від мобілізації. Як виявилось, нещодавно в Закарпатській області до реальних строків покарання були засуджені двоє військовозобов’язаних, які раніше отримали лише умовні терміни покарання. Апеляційні суди після оскарження вироків прокуратурою відправили чоловіків за ґрати.
Подробиці в коментарі для ТСН розповіла речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.
"Закарпатська обласна прокуратура в апеляції домоглася зміни призначеного покарання для двох закарпатців, яких визнано винними в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). Замість "умовного" позбавлення волі їх засудили до 3 років за ґратами", - повідомила Катерина Хижняк.
За даними прокуратури, йдеться про випадки, що трапились у Мукачівському та Тячівському районах.
"Раніше чоловіків звільнили від відбування покарання, якщо вони протягом іспитового строку не вчинять нового кримінального правопорушення і виконають покладені на них обов'язки", - розповіла нам Катерина Хижняк.
За її словами, прокурори Мукачівської та Тячівської окружних прокуратур оскаржили такі рішення в апеляційному порядку.
"Так, 34-річний мукачівець у грудні минулого року пройшов військово-лікарську комісію у центрі комплектування, отримав повістку на відправку у військову частину, однак вказані в ній вимоги проігнорував. За місяць після цього ухилився від мобілізації і 47-річний мешканець с. Калини, що на Тячівщині. Він пройшов ВЛК, після чого написав заяву про відмову проходити військову службу, усвідомлюючи кримінальну відповідальність за це.
У травні-червні цього року громадян засудили до 4 років позбавлення волі зі встановленням іспитового строку – 2 та 3 роки відповідно. Прокуратура в апеляційних скаргах просила скасувати вироки судів першої інстанції в частині призначеного покарання та ухвалити нові. Закарпатський апеляційний суд підтримав таку позицію та призначив обом фігурантам по 3 роки ув’язнення за вчинені кримінальні правопорушення", - повідомила Катерина Хижняк.
За даними правоохоронців, в перспективі оскаржених вироків може стати більше.
"Пройшло більше року, достатньо часу для того, щоб матеріали справ ухилянтів пройшли суди першої інстанції. Тепер частину таких вироків оскаржують прокуратури", - пояснили тенденцію правоохоронці.  
Аналогічну думку висловлює і адвокат Андрій Межирицький, який знається зокрема і на темі мобілізації.
"Мабуть, маючи напрацювання, прокуратури вирішили виправляти те, де вони програвали минулого року", - каже Андрій Межирицький.
До цього адвокат додає, що кримінальна відповідальність для військовозобов’язаного настає після того, як останній отримав бойову повістку, але, наприклад, не вирушив до військової частини.
 

кількість переглядів: 260